P1-wifi gateway ESMR5

De P1-poort levert naast data ook 5V. Waarom dan een P1-wifi gateway met een eigen voeding? Kan de P1-wifi gateway niet vanuit de P1 poort worden gevoed?

Dat kan, maar alleen op de nieuwe ESMR5 meters. De oudere DSMR4 meters leveren slechts 100mA op de P1 poort.  Hoewel de Wemos D1 mini normaal zo’n 80 mA verbruikt, treden kortstondige pieken op die enkele honderden mA kunnen bedragen (met name bij zenden over WiFi). De piekbelastingen moeten worden opgevangen, omdat anders de stroombegrenzing in de slimme meter wordt geactiveerd en de module bij iedere piek zal herstarten.

De P1-wifi gateway kan naadloos worden gebruikt in een Domoticz omgeving, zie de installatiehandleiding.

Ook Home Assistant werkt samen met de P1-wifi gateway. De basisinstallatie van de gateway is gelijk aan die zoals in de installatiehandleiding is beschreven. In Home Assistant neem je vervolgens in configuration.yaml op:

 - platform: dsmr
    host: IP.van.je.P1-wifi.gateway
    port: 8088
    dsmr_version: 5

In group.yaml neem je op:

group: 
meter_readings:
name: Meter readings
entities:
- sensor.power_consumption_low
- sensor.power_consumption_normal
- sensor.power_production_low
- sensor.power_production_normal
- sensor.gas_consumption

De volledige handleiding voor HA vind je hier

Wil je De P1-wifi Gateway gebruiken met OpenHab dan zal je de firmware in de P1-wifi Gateway moeten aanpassen. Er is een Tasmota versie die keurig met OpenHab werkt. De firmware vind je hier

Een discussiedraadje vind je hier.

Oude parasitaire versie

update 1 april 2018:
Ik heb de handdoek voor de universele parasitaire versie in de ring gegooid. Het printontwerp moet overnieuw, de versie op de foto is te onhandig voor kleinschalige productie. Met de rappe uitrol van ESMR5 meters heeft het geen zin om een nieuw ontwerp te maken.

Voor een historisch overzicht volgt hier het avontuur rond de oude parasitaire versie. In 2017 heb ik eerst geëxperimenteerd met elco’s om de vermogenspieken in de Wemos op te vangen (voor DSMR4 meters). Dat lukte niet. Vervolgens is het na langdurig gepuzzel (zie elders op interwebz) gelukt om een parasitaire module te ontwikkelen. De truc is het opvangen van de pieken met een kleine accu. De 5V voeding van de slimme meter laadt via een laadcontroller (een MCP73831) een kleine accu op. De Wemos wordt vervolgens vanuit de accu gevoed.
Het hele P1-wifi gateway ontwerp moest hiervoor op de schop. Aangezien de laadcontroller alleen in SMD variant beschikbaar is heb ik alles herontworpen in smd. De transistor heeft plaatsgemaakt voor een CMOS inverter (SN74AHC1G04) en wat condensatoren, weerstanden en 3 ledjes maken het geheel compleet. En natuurlijk een CR2032 accu.

Solderen van dit alles is een behoorlijk gepriegel (de weerstanden zijn in R0603 formaat en de ledjes zijn nog geen 1.5mm groot). Ik heb een aantal van deze modules uitgeleverd, maar heb besloten hiermee te stoppen.

IMG_3390

Het schema ziet er zo uit (ik zal nog eens een nette tekenen):
Schermafbeelding 2017-06-25 om 17.09.04

update 2 juli 2017:
Ik heb de firmware op dieet gezet. Hij is nu 390k waardoor OTA ugraden nu wel werkt. Jammer dat ik 3 modules heb verknald met dit experiment. De P1P is nu beperkt leverbaar. Zal zo snel mogelijk (wanneer ik weer Wemos bordjes binnen krijg) nieuwe exemplaren assembleren. Let op de shop, er zijn sporadisch P1P modules beschikbaar de komende weken.

update 25 juni 2017:
Ik heb een aantal printjes bestukt en getest. Helaas heb ik de verkeerde firmware geladen in de Wemos D1 mini lite (die maar 1Mb geheugen heeft in plaats van 4M van de gewone D1 mini). Doordat ik de firmware met de verkeerde instellingen heb gecompileerd, is er te weinig ruimte in het geheugen om ‘over the air’ updates uit te voeren. Dat is vragen om moeilijkheden. Ik moet een list bedenken om de juiste firmware te laden (serieel kan ook niet omdat de inverter de boel blokkeert). Ik kom er vast wel uit, maar dat duurt nog een week of zo.