P1-wifi gateway 2022

Na jarenlang een “P1-wifi gateway” te hebben geleverd op basis van een Wemos D1 mini, met daarop een shield om de P1 signalen te inverteren, is het tijd voor een nieuw ontwerp. 

De 2022 versie is gebaseerd op een ESP-M3 module en kan zowel vanuit de Slimme meter (via de RJ-12 kabel) als via een USB voeding (connector op onderkant van de print) worden gevoed. Hij werkt plug-and-play op iedere DSMR 5 meter. Voor DSMR 4 meters (en DMSR2.x meters) is een externe voeding nodig (5v 500mA).

Op dit moment worden alleen nog DSMR 5 meters uitgeleverd, dus als je recent een slimme meter hebt ontvangen, kan de module zonder externe voeding draaien (eventueel na ‘aanzwengelen’ met een powerbank). De module kan ook gebruikt worden voor Belgische, Zweedse en Zwitserse meters. The module can also be used for Belgian, Swedish and Swiss meters. Le module peut également être utilisé pour les compteurs belges, suédois et suisses.

De module kan op verschillende manieren meterdata afleveren:

  • kernwaarden via de web interface van de module
  • ruwe datagrammen via poort 23 (p1wifi.local:23) voor Domoticz ‘P1 Smart Meter with LAN interface) of wanneer je zelf via telnet ruwe data wilt uitlezen
  • gelabelde data via json berichten. Domoticz kan deze ontvangen via ‘virtual devices’ voor Energy en Gas
  • gelabelde data via MQTT. Home Assistant gebruikt deze methode. Je hebt een MQTT broker nodig om de berichten op te vangen. Als je Home Assistant gebruikt heb je die waarschijnlijk al draaien.
  • ruwe datagrammen via http op de module (p1wifi.local/Data).

P1-2022v2 onderkant
P1 wifi-gateway 2022 schema

De P1 wifi gateway 2022 wordt geleverd met firmware die json berichten naar een server kan sturen (zoals Domoticz). Ook kunnen de meterstanden direct aan de module worden opgevraagd.

De module heeft een weginterface die toegang geeft tot 3 functies: meterstanden, setup (instellingen), firmware update. Zodra de instellingen zijn ingevoerd, zal de module ingelezen data naar de opgegeven server versturen. Via de optie meterstanden kan je in je webbrowser bekijken wat de actuele standen zijn.

De module kan met een veelheid van domotica systemen samenwerken, zoals Domoticz, Home Assistent, HAB. 

De P1-wifi gateway wordt via een webinterface geconfigureerd. Na inpluggen in de slimme meter zal er een Wifi netwerk verschijnen die het mogelijk maakt je module aan je huis wifinetwerk te koppelen. Vervolgens kun je de module voor je eigen situatie configureren. 

Het wifi en server instellingen menu.

De firmware in de module kan eveneens via wifi worden bijgewerkt mochten er updates van de software komen (en die komen binnenkort).


Om de module met HA te gebruiken moet een sensors.yaml file worden gemaakt of aangepast die de juiste parameters heeft om de data te interpreteren. Een bruikbare file vind je hier:

https://raw.githubusercontent.com/daniel-jong/esp8266_p1meter/master/assets/p1_sensors.yaml

De HA koppeling werkt via MQTT. In de P1 wifi-gateway zullen dus de gegevens moeten worden opgenomen van de mqtt server die je gebruikt voor HA. Als root topic voer je in:

sensors/power/p1meter


P1 wifi-gateway classic

Ik heb ook nog een aantal P1 wifi-gateway classic modules beschikbaar. Deze werken op alle slimme meters. Voor oudere meters zal de module moeten worden gevoed via een USB voeding. Bij smr5 meters (zeg alle meters die na 2018 zijn geplaatst), kan de module parasitair draaien, dat wil zeggen dat de module wordt gevoed vanuit de meter (plug and play dus).

Standaard wordt deze module geleverd met een aangepaste EspEasy versie die beschikt over de mogelijkheid meterdata via het web uit te lezen in een browser (zoals hierboven getoond). De module kan ook worden geleverd met Tasmota, ESP-home, of zelfs Zweedse firmware. De module draait succesvol in Zweden, België, Zwitserland en Nederland.

P1 wifi-gateway classic

Informatie

Voor informatie of bestellen neem contact op met romix@macuser.nl

De kosten van de module bedragen 22 uur inclusief verzendkosten.