P1-wifi gateway

De P1-wifi gateway bestaat uit een microcontroller met WiFi funcitonaliteit aan boord en een opzet printje (shield) dat de interface naar de P1-poort van de slimme meter verzorgt.

Het shield inverteert het signaal dat van de P1-poort komt en heeft een status ledje dat opknippert wanneer data door de microcontroller wordt verwerkt. Het shield bevat verder een jumper die het mogelijk maakt het shield te gebruiken op meters met een open collector uitgang (Landis + Gyr 350, Iskra) en meters die dat niet doen (Kamstrup, Kaifa).

Het schema van het printje ziet er zo uit:
screen-shot-2017-01-03-at-16-43-23

Het printontwerp is niet meer toegankelijk. Het was gemaakt in circuits.io dat is overgenomen door Autodesk. Autodesk heeft vooralsnog alle ontwerpen verwijderd. De gerber files zijn nog wel beschikbaar: de originele P1-wifi gateway (DSMR4 met externe voeding, de nieuwe parasitaire versie (ESMR5 meters).

De firmware is eveneens open source (plug-in _P110_P1WifiGateway.ino).

Overigens is het ook mogelijk de huidige ESPEasy 2.0 firmware te gebruiken. Deze bevat de P1 plug-in.

top

De gateway is via headerpinnen met de ESP8266 module (een Wemos D1 mini) verbonden en het geheel is in shrinkwrap folie verpakt zodat het geen kortsluiting kan veroorzaken.

De P1-wifi gateway wordt via een webinterface geconfigureerd. Bij eerste inschakeling kan het via een webinterface worden verbonden met je huis wifi netwerk. Vervolgens kun je de module voor je eigen situatie configureren. Doorgaans betreft dat niet meer dan het instellen van de communicatieparameters van je slimme meter en het instellen van de poort die Domoticz gebruikt om de module uit te lezen.
P1-wifi gateway handleiding

De firmware in de module kan eveneens via wifi worden bijgewerkt mochten er updates van de software komen.